Under de sista åren har Island blivit en väldigt populär destination. Fashinerande natur, kultur och historia har lockat besökare från hela världen som bland annat Frankrike, Kina, USA och Tyskland. Efter en katastofal ekonomisk kris 2009 och ett vulkanutbrott 2010, skrevs det om Island på alla löpsedlar i hela världen. Folk kom i flock till Island och varje år sedan 2010 har antalet turister ökat. I svensk media har turismen på Island blivit omtalad som “ute av kontroll” och “förödande”, men är det verkligen så illa som journalisterna menar?

Island-besøkende-SE.png

Att jämföra med så kom det 4,7 miljoner turister till Stockholm och 15,5 miljoner turister besökte Sverige 2016. Det är fler personer som besökte Stockholm än som besökte hela Island.

Korta visteler

Islands turism är präglad av korta uppehåll på resan från Amerika till Europa och IcelandAir bidrar med detta med sin kampanj #MyStopOver där de promoterar en längre mellanlanding på vägen från den ena kontinenten till den andra. Detta resulterar i många turister i och runt Reykjavik. Därför hittar man så klart turister vid de mest populära attraktionerna som Gullfoss, Geysir och i söder som Skogafoss och Vik. Denna rundan kallas för Den Gyllene Cirkeln och är en dagstur från Reykjavik. Alla dessa platser är absolut värt ett besök när du reser till Island, men Island är så mycket mer.

Upplev hela Island

Det bästa sättet att uppleva Island på är genom att hyra bil. Kör runt på Island i ditt eget tempo, se på det du önskar, övernatta på de rätta platserna och ta god tid på dig för att uppleva Islands extrema natur. Gruppresor runt Island är också ett populärt alternativ, där man har med sig en guide i bussen som berättar om Islands historia, kultur och natur under vägen. På dessa turerna sitter man bekvämt i den varma bussen och njuter av utsikten längs vägen och stoppar på flera fantastiska platser. 

En stor fördel för Island är att turisterna kommer året runt. Till Sverige kommer nästan alla turister under sommaren. Turister fördelas därmed jämnt under året och på ön. Osaken till detta är att Golfströmmen håller temperaturen och klimatet relativt stabilt året runt. Milda vintrar med fantastiskt norrsken och långa sommardagar med midnattssol.

Island är ett helt speciellt resemål som absolut är värt ett besök och var lugn - det är faktiskt inte så många turister här som medierna menar. 

Med vänlig hälsning
Stian Andre Hansen
Island ProTravel