Island är känt för sin orörda natur, extrema väder, hästar, norrsken och heta källor. Visste du att det finns mer än 10.000 vattenfall på Island? Alla dessa vattenfall har skapats på grund av smältande glaciärer på sommaren och mycket snö och regn på hösten och vintern. Eftersom det är omöjligt att besöka en tredjedel av alla vattenfall, gjorde vi en lista över de vackraste och mest berömda du borde och kan besöka när du är på Island.

Vattenfall på norra Island

Dettifoss ©️ Andreas-Clematide.jpgDettifoss: Dettifoss = (löst översatt som) det kollapsande vattenfallet, ligger på norra Island (ca. 150 km från Akureyri) och är känt för att vara det mäktigaste vattenfallet i Europa. Det är 45 meter högt och 100 meter brett. Även om det inte är det vackraste vattenfallet, är det imponerande att se 500 m³ vatten rusa ner i djupet per sekund. Vattnet som matar Dettifoss kommer från glaciärfloden Jökulsá á Fjöllum, som har sitt ursprung från Vatnajökull glaciären och som har det största istäcket i hela Europa. Intressanta fakta: Dettifoss visades på biografer över hela världen i filmerna Prometheus (2012) och Oblivion (2013).

Selfoss.jpgSelfoss: Selfoss ligger i Jökulsárgljúfur kanjonen på norra Island, bara 1 km söder om sin stora syster Dettifoss. Den är bara 11 meter hög, men 110 meter bred! Även om den inte får så mycket uppmärksamhet som Dettifoss, är den fortfarande värd ett besök! Liksom Dettifoss matas den också från glaciärfloden Jökulsá á Fjöllum (som nämnts ovan). Var försiktig när du besöker detta kraftfulla vattenfall och se upp för hala stenar! Inte förväxla vattenfallet med staden Selfoss. ;)

Godafoss.jpgGodafoss: Godafoss = gudarnas vattenfall är känt för att vara ett av de vackraste vattenfallen på Island. Det är 12 m högt och 30 m brett och ligger nära Mývatn-området på norra Island. Enligt en legend fick det vackra vattenfallet sitt namn från lagsagomannen Þorgeir Ljósvetningagoð år 999 eller 1000. Þorgeir gjorde kristendomen till den officiella religionen på Island. Det sägs att när han kom tillbaka från det nationella isländska parlamentet kastade han alla sina Nordiska avgudar i vattenfallet och det är så det fick sitt namn.

Vattenfall på östra Island

Folaldafoss ©️ Andreas Clematide.jpgFolaldafoss: Folaldafoss är ett av de mindre kända vattenfallen på östra Island och du kan besöka det från Öxi (ett bergspass mellan Skriddalur och Berufjörður, som du bara ska köra över med ett 4x4-fordon). Folaldafoss faller ungefär 16 m djupt ned i floden Berufjarðará. Det är fashinerande att se på och landskapet runt det är helt enkelt fantastiskt!

Vattenfall på södra Island

Skogafoss.jpgSkógafoss: Skógafoss = skogens vattenfall är en av de största på Island. Det är 60 meter högt och 25 meter brett och ligger 150 km öster om Reykjavik. Det som gör det speciellt är att du kan gå uppför en trappa bredvid fallet och njuta av en fantastisk utsikt över de vackra omgivningarna och själva vattenfallet. På soliga dagar kan du se en magnifik regnbåge och ibland till och med två stycken. Du kan enkelt komma till vattenfallet på en kör-själv tur längs med Ringvägen. Enligt en legend gömde den första Vikinga bosättaren i det området, Þrasi Þórólfsson en guldskatt i en grotta bakom vattenfallet. Flera år senare hittades den av lokalbefolkningen, som bara klarade att grabba tag i handtaget till skattkistan innan den försvann. Det sägs att handtaget gavs till en lokal kyrka och sattes på ytterdörren. Idag visas handtaget på museet Skógar.

Seljalandsfoss.jpgSeljalandsfoss: Seljalandsfoss är ett annat vackert vattenfall på södra Island som är värt ett besök om du reser längs Islands berömda Route 1, Ringvägen. Det är 60 meter högt och du kan till och med gå bakom fallet! Men glöm inte att ha på vattentäta kläder eftersom du kan bli ganska våt. Här kommer du också att kunna se vackra regnbågar på soliga dagar. Bra att veta: under vintermånaderna kanske du inte får gå bakom Seljalandsfoss eftersom det är för farligt. Men bli inte besviken, det är till ditt eget bästa och är ändå värt ett besök!

Gullfoss.jpgGullfoss: Gullfoss = det gyllene vattenfallet är en del av den berömda Gyllene Cirkeln (Islands mest populära turistattraktion, som också tar dig till den aktiva gejsern Strokkur och Thingvellir nationalpark). Vattenfallet (också beläget på södra Island) faller 32 meter ned (i 2 steg) i en liten kanjon där vattnet kommer från den kraftfulla glaciärfloden Hvíta. Under sommaren dundrar det ca. 140 m³ vatten ner vattenfallet per sekund. Du kommer troligtvis att kunna gå nära den mäktiga Gullfoss, men ha alltid i åtanke att hålla dig bakom staketet och vara beredd på att bli våt. Tack vare Sigríður Tómasdóttir kan vi ännu idag beundra det vackra Gullfoss. Hon kämpade i en laglig kamp mot en engelsk affärsman i början av förra seklet, som ville bygga ett vattenkraftverk bredvid vattenfallet. Striden blev så svår att Sigríður hotade att kasta sig i vattenfallet om byggandet började.

Svartifoss.jpgSvartifoss: Svartifoss = det svarta vattenfallet är verkligen unikt, eftersom det fått sitt namn av att vatten faller ner i svarta basaltpelare. Pelarna har bildats när lava runnit från ett vulkanutbrott och sammandragningskrafter byggts upp, så när lavan svalnat har den fått en sexkantig form. Det 20 meter höga vattenfallet ligger i Skaftafell nationalpark (på sydöstra Island), som tillhör Vatnajökull nationalpark och som ligger på UNESCO:s världsarvslista sedan 2019.

Vattenfall på västra Island

hraunfossar-waterfall-buehler-buechi.jpgHraunfossar: Hraunfossar = lavafallen fick sitt namn eftersom de ser ut som om de kommer rätt ut från Hallmundarhrauns lavafält som formades efter ett utbrott från en av de subglaciala vulkanerna i Langjökull glaciären. Vattenfallen som ligger på västra Island, i Borgarfjördistriktet, är som en samling av många små och stora bäckar som sträcker sig över 900 meter. De ser särskilt spektakulära och vackra ut eftersom vattnet i Hraunfossar som rinner ut i floden Hvítá ser turkos eller till och med mjölkvit ut. Bra att veta: Hraunfossar ligger nära ett annat vackert vattenfall: Barnafoss = barnens fall.

Dynjandi waterfall ©️ Buehler-Buechi.jpgDynjandi: Dynjandi Vattenfall = det åskande vattenfallet (även känt som Fjallfoss = bergsfallet) är höjdpunkten i Västfjordarna, eftersom det ser ut som en bröllopstårta eller ett brudtåg och är verkligen lika vackert och unikt! För många är detta det vackraste vattenfallet på Island och kallas ofta för Västfjordarnas juvel. Det är 100 meter högt, 30 meter brett högst upp och 60 meter brett längst ned. Ju närmare du kommer, desto mer majestätiskt blir det!

Sist, men inte minst: under vintermånaderna kanske inte alla vattenfall är tillgängliga, men om du besöker några av dem är det helt speciellt att se dem frusna. En del av dem fryser aldrig efter de matas av vatten från en varm källa. Se till att ta med en vattentät kamera och ha på dig regnkläder så att du inte blir våt eller börjar frysa när du tar bilder. Var alltid försiktig, se var du går och ha kul!

Behöver du inspiration för din nästa rundresa på Island? Läs mer här.