Island firar jul som de flesta västerländska länder med utsökt mat, julklappar till nära och kära och familjesamlingar. De flesta länder har endast en Jultomte, men isländska barn får besök av 13 Yule Lads (eller Jólasveinar) de sista 13 nätterna före jul.

Place_for_the_Yule_Lads.jpgYule Lads kommer från isländska traditioner och är idag mycket levande. På isländska kallas de Jólasveinar och är den isländska mångfaldiga versionen av Jultomten! Yule Lads är troll som bor i bergen och kommer till stan en efter en varje år i December. Varje Yule Lad har ett mycket specifikt kännetecken och beter sig därför på ett speciellt sätt. De 13 bröderna anses vara skurkar och deras namn förklarar deras speciella beteende (se nedan).

Brian_Pilkington_14_December_Stufur.jpgDe är barn till Grýla (ett hemskt troll) och Leppalúði (hennes hemska man). Isländska barn är rädda för dem på grund av orsaker som inte bör skrivas här. Deras lika läskiga husdjur, den stora svarta julkatten (Jólakötturinn) bör också nämnas. Vi borde inte gå in i detalj om kattens roll i trollfamiljen, men vissa skulle säga att den ser ut som Azrael, som är trollkarlen Gargamels katt från den kända serien Smurfarna. Julkatten kan ses i centrala Reykjavik varje dag (och natt) i december. Den är installerad med 6.500 LED-lampor och ser mer festlig än skrämmande ut.

För att fortsätta med traditioner, placerar isländska barn en sko i sovrumsfönstret varje kväll under de sista 13 dagarna före Jul. Varje natt kommer en Yule Lad på besök och lämnar godis, små presenter eller en ruttnande potatis, beroende på hur just det barnet uppförde sig föregående dag.

Denna tradition har använts av föräldrar under manga år och anses numera vara ett av de mest framgångsrika sätten att se till att barnen går i säng tidigt och uppför sig bra. Inga barn vill hoppa ur sin säng av spänning nästa morgon, bara för att hitta en ruttnande potatis i skon på grund av dåligt beteende dagen innan. Med alla de kalla, långa och mörka dagarna i december och melankolin som följer med, är detta speciella föräldratricket mycket välbehövligt. Lyckligtvis är vintern säsongen för det vackra nordskenet. Islänningar har turen att se det spektakulära fenomen på himlen ganska ofta, så de långa nätterna blir inte så illa ialla fall.

De 13 Yule Lads är:

Brian_Pilkington_17_December_Askasleikir.jpgStekkjarstaur (gillar att reta fåren och har träben),
Giljagaur (gillar att stjäla mjölk),
Stúfur (är den kortaste av dem och gillar att äta pajkanter från stulna grytor),
Þvörusleikir (stjäler och slickar alla träslevar han kan hitta),
Pottaskefill (stjäler rester från kastruller),
Askasleikir (gömmer sig under sängen och slicker alla skålar han kan hitta),
Hurðaskellir (gillar att väcka barn genom att slå igen dörrar),
Skyrgámur (älskar Skyr),
Bjúgnakrækir (gömmer sig under taket och stjäler korvar),
Gluggagægir (ser genom fönstren för att hitta något att stjäla),
Gáttaþefur (luktar efter smakfullt laufabrauð eller “löv-bröd”),
Ketkrókur (stjäler kött med sin krok),
Kertasníkir (stjäler ljus från barn).