Planerar du att resa runt på Island med bil? Då vil vi gärna hjälpa dig med förberedelserna, eftersom det under vissa perioder av året kan vara ganska utmanande att köra runt på landet som är skapat av eld och is.

ALLMÄN INFORMATION OM ATT KÖRA PÅ ISLAND

road-trip-winter-storm1.jpgFörst och främst är det en bra idé att utforska Island på en bilresa, eftersom du är oberoende av busschaufförer och deras scheman. Det finns så mycket att utforska på ön att du gärna vill resa runt i din egen takt. Det som också är så bra med att resa med bil, är att du kan spendera så mycket tid du vill att besöka Islands sevärdheter.

Oavsett om du väljer en resa längs den berömda Route 1, Islands ringväg, inklusive Den Gyllene Cirkeln eller om du väljer en resa till Norra Island, till exempel längs den vackra arktiska kustvägen, har vi försökt att samla den viktigaste informationen här för att ge dig några användbara råd.

Låt oss börja med några webbsidor som du bör kolla in för att vara uppdaterad innan du börjar ditt vägäventyr:

http://www.drive.is/ (generell information om att köra på Island)
https://safetravel.is/ (websida som inkluderar varningar)
https://en.vedur.is/ (för att kolla in vädret)
http://www.road.is/ (för vägförhållanden och stängda vägar etc.)

På Island rekommenderar vi starkt att du inte kör utan ett fyrhjulsfordon (4x4), särskilt under vintermånaderna. Detta är viktigt eftersom du ofta måste köra på t.ex. lösa grusvägar eller annat som utmanar dig och ditt fordon.

Innan vi går i detalj har vi den viktigaste regeln när man kör på Island:

Kör ALDRIG off-road! Detta är inte bara bra råd för att skydda dig från farliga situationer, utan också strängt förbjudet på Island! Så snälla gör dig själv en tjänst och stanna på de officiella vägarna. De tar dig alltid dit du önskar köra.

Stoppa INTE mitt på vägen för att ta foton, särskilt inte på vintern för att t.ex. titta på norrskenet. Se till att köra inn till sidan för att hålla dig säker.

Den allmänna hastighetsgränsen på Island är:

• 50 km/h i stadsområden
• 80 km/h på grusvägar (på landsbygden)
• 90 km/h på asfalterade vägar (på landsbygden)

Trots de maximala hastighetsgränserna, tänk på att sakta ner på grusvägar och anpassa din körstil till gatorna. Ibland är hastighetsgränsen inte alltid rätt hastighet. Men du kommer att klara dig fint om du använder sunt förnuft.

TIPS FÖR ATT KÖRA PÅ ISLANDS HÖGLAND

4x4-vehicle-road-sign.jpgOm du vill besöka Islands obebodda högland måste du köra på så kallade F-vägar eller fjällvägar (F står för Fjallið, vilket betyder berg på Isländska), som kan vara svåra att köra på. Du kan bara köra på dessa vägar med en bil som har fyrhjulsdrift (4x4) (så F är en bra indikator för det också ;-)). Var beredd på stora hål, lös grus, stenar, får eller trasiga vägar på grund av vatten eller trafik. Vissa vägar ser kanske inte alls ut som vägar, men ser snarare ut som fjällstigar. Ibland kanske du måste köra långsamt genom en flod. Om du gör det, kom ihåg att försäkringen inte täcker skador orsakade av att korsa en flod.

Det är också smart att installera en säkerhetsapp under ditt uppehåll på Island. Den kan vara till stor hjälp om du fastnar mitt i ingenstans och behöver hjälp. Dessutom kan du skicka din färdväg till Safe Travel för att vara på den säkra sidan, som namnet antyder ;-)

Innan du börjar din resa till höglandet, kontrollera att inga vägar är stängda för att undvika onödiga och obehagliga överraskningar. F-vägar är vanligtvis öppna mellan juni och september.

Andra saker att tänka på:

Bensinstationer är ofta ganska långt ifrån varandra, så se till att fylla din tank vid rätt tidpunkt och kom ihåg din fyrsiffriga PIN-kod för ditt kreditkort, eftersom du behöver det på vissa bensinstationer.
Boka om du vill övernatta på en av de få platserna på höglandet
• Var försiktig när du korsar floder etc., särskilt glaciärfloder kan förändras snabbt och vara farliga
Lägsta ålder för biluthyrning på Island är 20 år (beroende på företag) och 23 år för minibussar
• När du stöter på en enkelriktad bro på Island, sakta ner och låt föraren från motsatt riktning passera först om den är närmare bron än du är

KÖRA PÅ ISLAND UNDER VINTERN

Som nämnts tidigare är F-vägarna för att resa på Islands högland stängda under vintermånaderna (oktober-april/maj) på grund av snö, is, laviner, översvämningar, stark vind etc.). Men det är så klart fortfarande möjligt att köra genom andra delar av landet och njuta av Islands skönhet och särskilt norrskenet på vintern.

Vad de flesta underskattar när de kommer till Island, är att väderförhållandena kan förändras mycket snabbt. Om du kommer in i en farlig eller oväntad situation, vänta där du är istället för att försöka köra så snabbt som möjligt från ovädret, eftersom det plötsligt kan återgå till normalt väder igen.

Generellt sett är det alltid en bra idé att hålla ett säkert avstånd från andra människor när man kör på isiga vägar, eftersom man aldrig kan veta hur de kommer att reagera i vissa situationer. Underskatta aldrig starka vindar eftersom de kan orsaka skador på din bil. Öppna alltså dörrar långsamt när du går ut av bilen.

Och sist men inte minst: Klä dig varmt!

Om det finns några frågor kvar hoppas vi att den här videon, gjord av lokalbefolkningen på Island, kommer att besvara dina återstående frågor: Önskar dig en fantastisk resa till Island!