Allmän information

Inför din semester på Island

Iceland ProTravel bild

Island är en vulkanisk ö som bildades för "bara" 16 miljoner år sedan, vilket gör den till en av Europas geologiskt sett yngsta regioner.
Landskapet är unikt med mäktiga fjordar, imponerande vattenfall, bubblande gejsrar, gigantiska glaciärer och ett öde högland som för tanken till månlandskap.

Iceland ProTravel bild

Landet har en total yta på 103.000 kvadratkilometer och är nästan två och en halv gånger så stort som Schweiz. Island är 30 mil lång från norr till söder, 50 mil från väst till öst och har en kustlinje på 600 mil. Av de 317.000 invånarna, bor drygt hälften i och runt huvudstaden Reykjavik. Klicka här för att se Islandskarta och bilder över Island.
Keflavik internationella flygplats ligger på Reykjanes halvön, ca 45 kilometer från huvudstaden. Lite över 10% av ön är täckt av glaciärer och 60% är obebodd högland och öknar. Längs med kustlinjen ligger den sammanhängande ringvägen som är ca 1550 kilometer lång (utan västfjordarna – halvön i nor-väst) som tar dig till de med kända och vackra sevärdheterna.

Det är säkert många som kommer ihåg då vulkanen och glaciären Eyjafjallajökull hade ett utbrott i 2010. På grund av den stora ask skyn som drev östöver, så fick man lov att stänga stora delar av luftrummet över Europa. Trots att utbrotten skedde bara några kilometer från bostadshus, kom ingen till skada. 700 människor och alla djur blev evakuerade faran för aska och lava. Isländska vetenskapsfolk följer noga med vulkanen och håller myndigheterna informerade så att alla kan känna sig trygga. 

ANKOMST

Island har varit medlem av Schengen-avtalet sedan 2001 och svenska medborgare behöver därför inget Visum. Det rekommenderas att alltid ha med sig pass som legitimation. För mer information om Visum och regler för resande med annan nationalitet, gå in på hemsidan till Migrationsverket.

TULLREGLER

Island har stränga krav på vad som kan tas med in i landet. Ska du ha med dig vapen, medicin, matvaror, alkohol, tobak, fiskutrusning, sadlar och annan ridutrustning, plantor eller levande djur, måste du se på reglerna först.

SPRÅK

Det nationella språket är isländska. Skriftlig isländska har inte ändrat sig speciellt sedan det gamla skriftspråket. Islänningar kan enkelt läsa de gamla sagorna. Däremot har uttalet ändrat sig så mycket att en Islänning från 12-talet och en från 19-talet troligen hade haft stora problem att förstå varandra. Isländska har inga speciella skillnader i dialekt, men en del regionala småvarianter finns. Alla islänningar lär sig danska, svenska eller norska i skolan och pratar och förstår skandinaviskt. De flesta behärskar också engelska.

VALUTA

Den inhemska valutan kallas isländsk krona (ISK). Vi rekommenderar att använda en valutakonverterare för att vara uppdaterad på aktuell valutakurs. Mastercard och Visa kreditkort accepteras praktiskt taget överallt. På de större orterna och på flygplatserna finns det också gott om bankomater. 

KOMMUNIKATION

Det finns goda bussförbindelser till de platser på Island som är bebodda. Huvudstaden Reykjavik har också ett mycket bra nät av stadsbussar. Det finns ingen järnväg på Island, men man har flygtrafik mellan Reykjavik, Höfn, Egilsstadir, Akureyri och de västra fjordarna. Den internationella flygplatsen heter Keflavik och ligger ca 5 mil från Reykjavik.

MOBILTELEFONER

De flesta mobiltelefoner kan användas förutsatt att internationell uppkoppling är möjlig, men uppe i högländerna finns inget vanligt mobilnät. Det går att köpa Siminn och Vodaphone GSM-kort på bensinstationerna. De två leverantörerna täcker in största delen av ön och samhällen med minst 200 invånare. 

ÖPPETTTIDER

Banker har öppet från måndag till fredag 10:00–16:00. Bankomater finns i de flesta större orterna. Affärer håller i allmänhet öppet måndag till fredag 10:00–18:00 samt lördagar 10:00–14:00. En del souvenirbutiker är även öppna på söndagar. De två största köpcentren i Reykjavik, Kringlan och Smáralind, har utökade öppningstider på torsdagar till kl. 21:00 och på lördagar till kl. 18:00. 

Iceland ProTravel bild

KLIMAT & VÄDER

Island är påverkad av golfströmmen och har ett tempererat maritimt klimat med kyligare somrar och mildare vintrar. Man måste vara beredd på alla sorters väder på Island. På sommaren varierar temperaturen i allmänhet mellan +12 och +15 grader Celsius. Temperaturen på vintern ligger omkring +5 och -5 grader Celsius, vilket är varmare än man i allmänhet tror, men det kan vara mycket blåsigt.


SPECIELLT

Redan i mars är dagarna längre på Island än de är i centrala Europa. Midnattssolen kan observeras bäst under tiden från mitten av maj till mitten av juli och då under klara nätter i norra delen av landet. Norrskenet, eller Aurora Borealis som det också kallas, kan ses från september till mars i polarregionen. Vinterdagarna är inte så korta som man kan tro. Från november till februari är det fortfarande 5–8 timmars dagsljus varje dag.

Island bjuder på en fantastisk reseupplevelse året runt. Den bästa tiden med behaglig temperatur och långa dagar är från maj-september. Höstmånaderna från mitten/slutet av augusti till början av oktober, har mest färgrik natur. Önskar du uppleva Island på vintern, bör du resa i januari till mars.

Packa riktiga kläder till årstiden och var förberedd på alla sorters väder!

Nyheter och väder

  • ICELAND AIRWAVES MUSIC FESTIVAL

    En mycket populär musikfestival med både ny isländsk och internatinell musik...

    mer...

Islandsresor

Resor till Island

Res till Island! Vi erbjuder rundresor, weekendresor, kör-själv, ridturer och kan alltid skräddasy din drömresa!

/n