Även om den sista säsongen av Game of Thrones förmodligen har setts av alla fans på nolltid samt att showen har fått sin legendstatus för ett tag sedan, finns det ett pågående intresse för att besöka inspelningsplatserna för det folk kallar den bästa (fantasy) TV-serien genom tiderna.

Många slag har utkämpats och till och med en berömd romantisk scen har filmats på Island, vilket är ytterligare en stor anledning att besöka landet av is och eld. På grund av det ökade intresset för isländska sevärdheter som har varit en del av GoT, kallar islänningarna ökningen i antalet besökare för "Game of Thrones Effekten."

Innan vi börjar att gå i detalj om vilka platser som är värda besöket, delar vi en lista över alla inspelningsplatserna (i alfabetisk ordning), eftersom det är alltför manga för att kunna skriva om var och en av dem i detalj:

• Dimmuborgir
• Fjaðrárgljúfur Canyon
• Gjáin (Þjórsárdalur dalen)
• Grjótagjá
• Hengilssvæðið
• Höfðabrekkuheiði & Mýrdalsjökull glaciärerna
• Höfði
• Hverir
• Kirkjufell
• Reynisfjara Beach, nära Vik
• Skógafoss
• Svínafellsjökull
• Þingvellir National Park
• Þjórsárdalur dalen
• Þórsmörk & Stakkholtsgjá
• Þórufoss

Grjotagja-200x200.jpgInte alla dessa platser är lättillgängliga, så vi valde några för dig som inte är svåra att hitta och som vanligtvis är öppna för allmänheten. För att komma igång ska vi titta närmare på Norra Island, där en av de mest romantiska och välkända scenerna i serien filmades i Grjótagjá (s. 3, ep. 5 Kissed by Fire). Grjótagjá är en grotta som skapats av lava, där Jon Snow och hans flickvän Ygritte tar ett bad.

Det sägs att bara en liten del av scenen faktiskt filmades i Grjótagjá, eftersom ångan som steg upp från det heta vattnet gjorde det svårt att filma. Det är faktiskt inte tillåtet (och inte särskilt smart) att bada där ändå, eftersom temperaturen i det kristallklara vattnet steg upp till 46°C på grund av geologisk aktivitet mellan 1975 och 1984. Fram till 1970-talet var Grjótagjá en populär badplats. I början av 1700-talet bodde den förbannade Jón Markússon i grottan och använde den för bad. Den är lätt att hitta och komma åt, eftersom det finns en parkeringsplats precis bredvid.

0049-trips-Dimmuborgir.jpgNågra andra stora och berömda scener som visas i TV-serien är de som togs i Dimmuborgir som är ett lavafält nära Mývatnsjön. Dimmuborgir kan översättas som "mörk stad". En scen ägde rum under säsong 3 när Mance Rayder och the Wildlings satt upp sitt läger där. De filmade scenerna på vintern när det var mycket snö och temperaturen hade sjunkit till -11 ° C.

En annan plats där Wildings campen filmades på Norra Island är Höfði (fortfarande säsong 3). Platsen ligger nära sjön Mývatn och du kan åka dit för en trevlig promenad eller vandring (men glöm inte vandringsskor och liknande).

I avsnitt 5 under samma säsong blev Dimmuborgir en slagfält, då Lord Commander Mormont och Sam Tarly attackerades av White Walkers och där Ygritte stal Jon Snow's svärd. Det är definitivt värt ett besök och om du inte visste det, så bor den isländska versionen av jultomten, nämligen de isländska Yule Lads i Dimmuborgir och kan ses under vintern. ;-) Dessutom sägs de bisarra stenformationerna vara troll som förvandlades till sten vid soluppgången efter en fest som varade hela natten.

0029-trips-thingvellir-winter.jpgVi lämnar norra Island och fortsätter med västra Island. En av de mest välkända platserna som dök upp under säsong 4 är Thingvellir Nationalpark som ligger nordost om Islands huvudstad Reykjavik. Nationalparken är en del av Den Gyllene Cirkeln på Island och garanterat en plats som du måste se när du besöker Island. Den imponerande naturen användes som kuliss för flera olika scener i Game of Thrones. En som du lätt känner igen är kanjonen nära vattenfallet Oxararfoss. Den fungerade som platsen för Bloody Gate i avsnitt 5 av säsong 4 när Sansa Stark och Littlefinger (alias Petyr Baelish) kommer in i Bloody Gate (ett slott som ligger i den västra delen av Vale of Arryn). Arya och Hound kommer också till platsen senare under samma säsong. Kanjonen är lätt att komma åt, eftersom det finns parkeringsplatser nära vattenfallet Oxararfoss.

0021-trips-skogafoss-waterfall-buehler-buechi.jpgSist men inte minst har vi vattenfallet Skogafoss på södra Island som också är en del av den Gyllene Circeln och som du definitivt måste besöka när du är på Island. Det vackra och imponerande vattenfallet fungerade som den perfekta bakgrunden för Daenerys Targaryens drakar. Det visas i säsong 8, avsnitt 1, när Daenerys och Jon rider med drakar över snöiga och vinterliga landskap, genom en kanjon och landar bredvid ett vackert fryst och isigt vattenfall. Det bör emellertid nämnas att i serien ser Skogafoss inte precis ut som i verkligheten, även om den verkligen fryser på vintern. Det har digitalt modifierats i Game of Thrones för denna specifika episod, såväl som omgivningen, så att det ser ännu mer imponerande ut. Men oavsett sommartid eller vintertid, är Skogafoss ett av de vackraste vattenfallen på Island.

Jag hoppas att ni håller med oss om att Island valdes klokt av direktörerna och tjänade mer än väl sitt syfte. Vi tror att det inte kunde ha funnits en bättre plats för Song of Ice and Fire och det är inte en överraskning att Island har valts som filmplats för många kända filmer (som t.ex. James Bond - Die Another Day) eller till och med musikvideor (för att inte nämna Justin Biber's - I’ll Show You). Ha det så kul att utforska Island och dess skönhet, men glöm inte att respektera naturen och behandla ön med kärlek!

Intresserad i en rundresa på Island? Läs mer här.