LANDET AV ELD OCH IS

Island är en vulkanisk ö som bildades för "bara" 16 miljoner år sedan, vilket gör den till en av Europas geologiskt sett yngsta regioner. Landskapet är unikt med mäktiga fjordar, imponerande vattenfall, bubblande gejsrar, gigantiska glaciärer och ett öde högland som för tanken till månlandskap. Om du bryr dig om Islands natur så mycket som vi gör, läs om hållbar resa på Island på vår hemsida.

ETT AV DE SISTA ÄVENTYREN

Landskapet är unikt med jättestora fjordar, imponerande vattenfall, bubblande gejsrar, gigantiska glaciärer och ett öde högland som påminner om månlandskap.

ISLAND I TAL

103.000 km² Total yta 1.339 km Kustväg 336.000 Invånare

Landet har en total yta på 103.000 kvadratkilometer och är nästan två och en halv gånger så stort som Schweiz. Island är 30 mil lång från norr till söder, 50 mil från väst till öst och har en kustlinje på 600 mil. Av de 317.000 invånarna, bor drygt hälften i och runt huvudstaden Reykjavik. Keflavik internationella flygplats ligger på Reykjanes halvön, ca 45 kilometer från huvudstaden. Lite över 10% av ön är täckt av glaciärer och 60% är obebodd högland och öknar. Längs med kustlinjen ligger den sammanhängande ringvägen som är ca 1550 kilometer lång (utan västfjordarna – halvön i nordväst) som tar dig till de med kända och vackra sevärdheterna.

ANKOMST

Island har varit medlem av Schengen-avtalet sedan 2001 och svenska medborgare behöver därför inget Visum. Det rekommenderas att alltid ha med sig pass som legitimation. För mer information om Visum och regler för resande med annan nationalitet, gå in på hemsidan till Migrationsverket. Du kan ta med deg 20kg incheckat bagage per person på din resa till Island (om inget annat är preciserat). Nödnumret på Island är 112. Kom ihåg att följa med på vägen framför dig om du hyr bil. Det händer att en del vägar är stängda på grund av stark vind eller liknande. 

Klimat och kläder

Island är påverkad av golfströmmen och har ett tempererat maritimt klimat med kyligare somrar och mildare vintrar. På sommaren varierar temperaturen i allmänhet mellan +12 och +15 grader Celsius. Temperaturen på vintern ligger omkring +5 och -5 grader Celsius, vilket är varmare än man i allmänhet tror, men det kan vara mycket blåsigt.

Island bjuder på en fantastisk reseupplevelse året runt och du kan själv välja när det passar dig bäst utifrån vad du önskar att uppleva som t.ex. norrskenet. Den bästa tiden med behaglig temperatur och långa dagar är från maj-september. Vägarna på höglandet är vanlligtvis öppna från mitten av juni till mitten av september. Höstmånaderna från mitten/slutet av augusti till början av oktober, har mest färgrik natur och nätterna blir längre, klarare och kallare. Norrskenet, eller Aurora Borealis som det också kallas, kan ses från september till mars. Har du tur kan du se det från Reykjavik, men ses bäst där det inte är ljusförorensing. Se våra norrskensturer här och här. Om du föredrar att resa på vintern, så är det bäst att resa mellan december och mars. 

Packa riktiga kläder till årstiden och var förberedd på alla sorters väder! Vi har skrivit en packlista som du kan se här.

Tullregler

Island har stränga krav på vad som kan tas med in i landet. Ska du ha med dig vapen, medicin, matvaror, alkohol, tobak, fiskutrusning, sadlar och annan ridutrustning, plantor eller levande djur, måste du se på reglerna först. Detta kan du läsa om på vår Ankomst sida.

Språk

Det nationella språket är isländska. Skriftlig isländska har inte ändrat sig speciellt sedan det gamla skriftspråket. Islänningar kan enkelt läsa de gamla sagorna. Däremot har uttalet ändrat sig så mycket att en Islänning från 12-talet och en från 19-talet troligen hade haft stora problem att förstå varandra. Isländska har inga speciella skillnader i dialekt, men en del regionala småvarianter finns. Alla islänningar lär sig danska, svenska eller norska i skolan och pratar och förstår skandinaviskt. De flesta behärskar också engelska.

VALUTA

Den inhemska valutan kallas isländsk krona (ISK). Vi rekommenderar att använda en valutakonverterare för att vara uppdaterad på aktuell valutakurs. Valutakalkulator 

MOBILTELEFON

De flesta mobiltelefoner kan användas förutsatt att internationell uppkoppling är möjlig, men uppe i högländerna finns inget vanligt mobilnät. Det går att köpa Siminn och Vodaphone GSM-kort på bensinstationerna. De två leverantörerna täcker in största delen av ön och samhällen med minst 200 invånare. 

ÖPPETTTIDER

Banker har öppet från måndag till fredag 10.00–16:00. Bankomater finns i de flesta större tätorterna. Affärer håller i allmänhet öppet måndag till fredag 10:00–18:00 samt lördagar 10:00–14:00. En del souvenirbutiker är även öppna på söndagar. De 2 största köpcentren i Reykjavik, Kringlan och Småralind, har öppet extra länge på torsdagar till kl. 21:00 och på lördagar till kl. 18:00.

OFFENTLIG TRANSPORT

Det finns goda bussförbindelser till de platser på Island som är bebodda. Huvudstaden Reykjavik har också ett mycket bra nät av stadsbussar. Det finns ingen järnväg på Island, men man har flygtrafik mellan Reykjavik, Höfn, Egilsstadir, Akureyri och de västra fjordarna. Den internationella flygplatsen heter Keflavik och ligger ca 5 mil från Reykjavik.

VULKANEN EYJAFJALLAJÖKULL

Det är säkert många som kommer ihåg då vulkanen och glaciären Eyjafjallajökull hade ett utbrott i 2010. På grund av den stora ask skyn som drev östöver, så fick man lov att stänga stora delar av luftrummet över Europa. Trots att utbrotten skedde bara några kilometer från bostadshus, kom ingen till skada. 700 människor och alla djur blev evakuerade faran för aska och lava. Isländska vetenskapsfolk följer noga med vulkanen och håller myndigheterna informerade så att alla kan känna sig trygga.