Festivaler

Varje år erbjuds det ett stort urval av spännande events och festivaler på Island. Vi har samlat de största och mest populära här under. För fler tips och detaljer se Visit Reykjavik.

Kultur och historia

Många av de arrangemanger man finner på Island handlar om Islänningarnas bakgrund och kulturarv. Konst, historieberättningar, sagor och norsk/isländsk mytologi. Du får en bra översikt på Islands kulturarv genom att delta på arrangemang.

Januari / Februari

Thorrablot-festen

Januari varje vinter firar islänningarna det traditionella Thorrablot. Den här gemytliga festen med sång och dans hör ihop med servering av den traditionella vikingamaten: rökt lax, fårhuvud, torkad fisk, fullkornsbröd bakat i varm jord och det superstarka brännvinet "Den Svarta Döden", en typiskt isländsk snaps.

Februari / Mars

Food and Fun

Årets höjdpunkt för alla matälskare! Kända kockar från hela världen reser till denna kulinariska festival i Reykjavik. I samarbete med de ledande restaurangerna tillreder de spännande och nya rätter som innehåller de absolut bästa isländska råvarorna. Festivalen varar en vecka. Kom ihåg att beställa bord!

Maj / Juni

Konstfestival i Reykjavik

Den här konstfestivalen startade 1970 och är mycket uppskattad. Många internationella och isländska artister och konstnärer visar upp med sin musik, konst och teater på de olika scenerna. www.artfest.is

Havsfestival i Reykjaviks hamn 

Under den här helgen ligger alla båtarna för ankar och sjömännen har ledigt. De här dagarna är vikta för olika tävlingar och kraftmätningar i rodd mellan besättningarna. En tillställning med tävlingar och nöjen för hela familjen!

17 juni - Nationaldagen

Denna dagen är en viktig dag för Island. De firar Islands självständighet sedan 1944 och dagen firas på fördelsedagen till Islands första president Jon Sigurdsson. Dagen firas med att gå i tåg,  aktiviteter för hela familjen och det genomförs gratis konserter i staden.

Arctic Open - Golfturnering

En alldeles speciell golfturnering, som spelas under midnattssolen i Akureyri från kvällen till morgonen dagen därpå. Läs mer på www.arcticopen.is

Augusti

Gay Pride

Som i många andra Europeiska städer blir det arrangerat en parad för homosexuella ochg lesbiska som går gennom Reykjavik. Traditionellt har paraden genomförts för att kämpa för accept och öppenhet om läggning. Det är det fortfarande, men har i större grad bivit ett firande för friheten de har fått.

Kulturnatt i Reykjavik

Kulturnatten har utvecklats till en viktig del av Islands kulturliv. Under den här spektakulära och spännande natten rör sig tusentals människor på Reykjaviks gator. Gallerier, ateljéer, butiker, caféer, kyrkor, restauranger och barer har öppet till sent in på natten och man kan ta del av många olika aktiviteter från traditionella föreställningar till mer ovanliga uppträdanden.

SEPTEMBER / OKTOBER

Reykjavik Maraton

Varje år arrangeras ett maratonlopp, där flera tusen personer från Island och andra länder deltar. Det finns Äkta Maraton, Halvmaran och ett s.k. Fun Run på 7 km. Runt lunch börjar det officiella programmet och det slutar inte förrän sent på kvällen, men några aktiviteter fortsätter fram till morgonen därpå. För mer information och anmälan: www.marathon.is/reykjavik-marathon

Reykjavik Jazz Festival

Festivalen för jazzvänner börjar med öppningsfirandet i Reykjaviks Rådhus. Olika jazzmusiker deltar i olika evenemang runt temat Jazz i huvudstaden. 

OKTOBER / NOVEMBER

Iceland Airwaves Music Festival

Iceland Airwaves är en mycket populär musikfestival, som hålls varje år i Reykjavik. Fem festliga dagar i början på november där man kan njuta av både ny isländsk och international musik. Läs mer på www.icelandairwaves.is

Island ProTravel bild