Barer och Caféer

Alla helger året om är party time i Reykjavik! Den välkända isländska "pub crawl", spontana pubrundor i gamla stan, är ett fantastiskt sätt att hitta de bästa barerna och uteställen på. Man går från bar till bar, de flesta runt Laugavegur och gatorna omkring. En bra indikator på lokalens populäritet är kön utanför!

Öppettider

De flesta barer och pubar brukar vara öppna söndagar - torsdagar till kl. 1 och fredagar - lördagar till kl. 3. Diskotek och danställen har ofta öppet ända fram till kl 5. De flesta islänningarna klär upp sig på kvällen - kavaj och slips gäller inte bara på fina restauranger utan också på vissa diskotek och pubar, även om det inte är något tvång.

De flesta uteställena i Reykjavik ligger på och runt huvudgatan. Alla barer och uteställen i Reykjavik har gratis ingång, så länge det inte är ett band som har en minikonsert. Det betyder att du enkelt och spontant kan gå in och ta dig en öl eller ett glas vin efter en shoppingtur, eller gå från bar till bar.

Eftersom Reykjavik är en liten stad, är det inte mer än tio minuters promenad mellan de två barerna som är längst från varandra. Detta leder också till att gatorna är fulla av folk på kvällstid och man kan hela tiden känna sig trygg.

Det finns nästan inga typiska nattklubbar på Island. Men det finns många mysiga caféer som förvandlas till barer på kvällstid. Det skapar en speciell social och trevlig atmosfär på kvällstid. På de flesta uteställena måste man vara 20 år eller äldre för att komma in. Det finns ingen bestämt klädkod. 

Öppningstider

Från söndag till torsdag stänger alla uteställen klockan 01.00. Det är då uteställen måste sluta servera alkohol. Fredag och lördag är uteställena öppna fram till klockan 05.00. På samma sätt som i Sverige, är det många som har förfest hemma innan de går ut och många barer kan vara tomma fram till midnatt.

Uteställen

GAUKUR A´STÖNG "Tuppen på pinnen", (Tryggvagata 22)

Reykjaviks äldsta pub, som alltid är värd ett besök. Nästan varje kväll har man levande musik. De flesta besökarna är unga, musiken brukar spelas ganska så högt och efter ett besök är det full möjligt, att man känner sig som namnet antyder.

KAFFIBARINN (Bergstadastraeti 1)

Under dagen är det café och på kvällen disko med stans bästa DJ. Alla vägar bär till Kaffibarinn, där alla coola Reykjaviksbor träffas. 

CAFE VICTOR (Hafnarstraeti 1 - 3)

Populär pub med blandad publik, hyfsade priser på öl och bra musik. Den som söker en partner hittar ofta någon här.

VINBARINN  (Kirkjutorg)

Ett ställe för alla som vill ha ett glas gott vin och en lugn pratstund med sina vänner.

BAR 11 (Hverfisgata 18)

Här spelar DJs rock´n´roll klassiker, toplistan och sing-along hits varje helg! Fullpackat dansgolv!

CAFÉ PARIS (Austurstræti 14)

Trevligt café och bar med goda drinkar och blandad publik. På söndagar är Café Paris populärt för brunch, eller för vissa en förlängning av lördagskvällen.

LEBOWSKI BAR (Laugavegur 20a)

Mång islänningars favorit där DJs spelar dansmusik från 70-talet upp till dagens hits.

HVERFISBARINN (Hverfisgata 20)

Inte något mycket till dansställe, men bra musik och atmosfär.

KAFFI LIST  (Laugarvegur 20 A)

Bar för den kräsne med stans bästa Hot Shots och latinomusik.

CAFE DE PARIS, hörnet Austurstraeti/Posthusstraeti

Rymligt, trevligt café och bistro med blandad publik. Idealiskt för en kväll när ni vill umgås. På söndagsmorgnar ser man här Reykjaviksbor som vill ha brunch eller bara en förlängning av föregående kväll.

TORVALDSEN på Austurvöllur, bredvid NASA

Trevlig bar med socialt aktiv publik från 30 år och uppåt. Bra dansmusik!

Mycket nöje med din egen personliga runda! Ett tips till slut: Vid tretiden på morgonen under helgerna är det stor brist på taxibilar, men en nattlig promenad är helt uthärdlig och får huvudet att klarna!