På Island finns det hotell och gästhem i alla priskategorier och standarder, allt från lyxigt till enkelt men bekvämt. Priserna varierar efter vilken service och standard som erbjuds. Det Isländska turistrådet har bedömt alla övernattningsmöjligheter på Island och fördelat dem i fem grupper (stjärnor). Detta är inte på något sätt en uttömmande bedömning av alla tjänster som finns på hotellet då klasserna baseras på mer än 100 detaljer. Du kan se hur många stjärnor övernattningsstället har fått utdelat på den blåröda symbolen nära ytterdörren.

I Reykjavik finner du det största urvalet av övernattningsmöjligheter, allt från vandrarhem till stugor till 4-stjärnors lyxhotell. Utanför Reykjavik finner du sällan 4-stjärnor. Nedanför kan läsa mer om olika typer av inkvartering som finns på Island.

Hotell

De flesta traditionella hotellen finns i Reykjavik.  Standarden är hög och man hittar alltid det man skulle önska.

Edda hotellen är sommarhotell då de används som internatskolor på vintern. De har 16 hotell spridda över landet och rummen är vanligtvis utrustade med två separata sängar och ett tvättfat. Dusch och toalett finns i korridoren. Några av rummen har också dusch och toalett.

Stugor

Stugorna som vi erbjuder är alla privatägda och är därför inte standardiserade vad gäller inredning eller utrusning. Vi har inte någon översikt på när stugorna är lediga och måste därför sända en förfrågan inför varje beställning. Vi har tillgång till ett stort antal hus på Syd Island samt i väst, nord och söder men inte i lika stort antal. Vi rekommenderar därför att alla stugor förhandsbeställs. Sänd oss gärna en förfrågan om du är intresserad eller se på våra reseförslag med hyrbil och stugor.

Bed & Breakfast

De här gästhusen är ofta små privata verksamheter, som erbjuder en enkel övernattning med frukost. Oftast finns det tvättställ på rummet, medan badrummet delas med andra gäster. Våra besökare brukar uppskatta den familjära atmosfären hos de isländska värdarna. 

Övernattning på bondgård

Mer än 100 bondgårdar tillhör sammanslutningen ”Icelandic Farm Holiday” och erbjuder ett brett utbud av olika övernattningsmöjligheter: bed & breakfast, sovsäckslogi, semesterstugor, sommarstugor och campingplatser. Utöver övernattning erbjuder de ibland ett brett urval av fritidsaktiviteter som bland annat hästridning, fiske, segling, jakt, glaciärturer, får- och/eller hästdrivning, simning och bad.

Vandrarhem

På Islands finns det 30 vandrarhem som är öppna för alla. De erbjuder en prisvärd övernattning i rena och bekväma stugor där du själv tar hand om mathållningen, så att du kan hålla resekostnaderna nere. Alla vandrarhem har självhushållskök, men frukost kan köpas på vissa ställen, liksom sänglinne.

Camping

Det finns runt 100 campingplatser på Island, öppna från juni till slutet av augusti eller mitten av september beroende på läget. Besökare rekommenderas att enbart använda officiella campingplatser när det finns sådana. Önskar du campa utanför campingplatser, måste du få tillstång från markägaren eller hans representant.