Har du någongång undrat över vad Den Gyllene Cirkeln är, hur den fick sitt namn och vilka platser du måste besöka? Vi har alla svaren till dig.

Först och främst är Den Gyllene Cirkeln den mest populära turistvägen på Island som tar oss till många fantastiska platser och naturattraktioner som är väl värda ett besök. Den Gyllene Cirkeln (eller "Gullni hringurinn" på isländska) fick sitt namn på grund av att rutten går i en sirkel från Reykjavik till Thingvellir och vidare förbi Geysir och Gullfoss, som är huvudattraktionerna på rutten, på vägen tillbaks till Reykjavik. Guldet i namnet härstammar från Gullfoss, som bokstavligen betyder "Gyllene vattenfall".

De viktigaste attraktionerna som vi vill presentera för dig är Thingvellir Nationalpark, Geysir geotermiska område och Gullfoss vattenfall.

När du tar en bilresa genom landet av is och eld kommer du troligen att köra längs Ringvägen, även kallad Route 1, som är Islands mest kända väg.

ThingvellirÞingvellir (härstammar från fornnordiska och betyder bokstavligen "Assembly Plains"), kan beskrivas som den isländska nationens födelseort. Þingvellir ligger 40 km nordost om Islands huvudstad Reykjavik. Den är den viktigaste kulturella attraktionen på Island, eftersom historiskt meningsfulla händelser har ägt rum här. Men Thingvellir är mest känd för att det äldsta befintliga parlamentet i världen (Althing eller Alþingi) först samlades här 930 e.Kr. Inrättandet av det isländska parlamentet likställs ofta med upprättandet av den isländska nationen. Thingvellir var aktiv fram till 1798 och grundades som nationalpark år 1930 som också var 1000-årsjubileet för Alltinget.

De nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattorna möts i Thingvellir som driver ytterligare isär varje år. Därför ligger parken i en klyftedal, som är en del av den mitterska atlantiska åsen. Almannagjá-kanjonen är ett vackert och synligt bevis på den kontinentala drivningen eftersom den bildades mellan de tektoniska plattorna. Ofta orsakar dessa tektoniska förändringar mätbara jordbävningar.

Dessutom är parken känd för sin vulkaniska miljö. I 2004 hamnade den på UNESCO: s världsarvslista. Totalt finns det 3 platser som ligger på UNESCO: s världsarvslista på Island och de andra är Vatnajökull Nationalpark och den vulkaniska ön Surtsey.

ThingvellirÞingvellir är perfekt för vandringsturer (endast på officiella vandringsleder!) och kan besökas året runt. Det finns tillräckligt med parkeringsplatser och toaletter nära parken. Du bör definitivt besöka turistcentren där du kan lära dig om parkens historia och köpa fina souvenirer.

Om du gillar att dyka, så kommer du att älska att snorkla eller dyka mellan de tektoniska plattorna i Silfra-klyftan. Silfra-klyftan är en del av sjön Thingvallavatn (eller Þingvallavatn) som är den största naturliga sjön på Island. Viktigt när du besöker Thingvellir: vänligen INTE gå på mossan som finns över hela parken. Det tar decennier innan den växer tillbaka och får inte beröras eller trampas på någonstans på ön.

StrokkurMen låt oss komma till den andra platsen som borde vara på din “bucket list” för Island: Geysir geotermiska område. Det säger sig självt att gejsrar är en av naturens mest fantastiska underverk. På Island är Haukadalur en dal full av gejsrar och en mycket populär turistattraktion. De största och mest kända gejsrarna i Haukadalur är Strokkur och Geysir som ordet ordet ”geyser” härstammar från. Strokkur är mycket pålitlig och bryter ut varje 5 till 15 minuter, medan Geysir gör det mer sällan. Strokkur sprutar sitt vatten 30 meter upp i luften! I området Haukadalur finns det mer än 40 mindre varma källor och lerpölar. I Geysir Center i Haukadalur kan du lära dig mer om området, dess historia och köpa souvenirer. Det finns också toalettfaciliteter, parkeringsplatser och restauranger i närheten.

GullfossSist men inte minst måste du stoppa vid det imponerande och vackra vattenfallet Gullfoss som ligger på Södra Island. Det faller 32 meter ned i två etapper, ned i en liten kanjon med vatten från den kraftfulla glaciärfloden Hvíta. Du kommer troligen att kunna gå nära den mäktiga Gullfoss, men ha alltid i åtanke att hålla dig bakom staketet och vara beredd på att bli våt. Vattenfallet kan besökas året runt, men vissa utsiktspunkter kan vara stängda under vintersäsongen. Återigen finns det parkeringsplatser och toalettfaciliteter i närheten.

Tack vare Sigríður Tómasdóttir kan vi fortfarande beundra skönheten i Gullfoss idag. Hon kämpade i en juridisk kamp mot en engelsk affärsman i början av förra seklet, som ville bygga en vattenkraftverk bredvid vattenfallet. Striden blev så svår att Sigríður hotade att kasta sig i vattenfallet om byggandet började.

Secret LagoonAndra fantastiska platser som du bör besöka på din resa längs Den Gyllene Cirkeln:

- Selfoss 
- Fridheimar (besök växthuset och/eller hästshowen och stallet)
- Den Hemliga Lagunen (en fantastisk naturlig varm källa)
- Farmen Efstidalur (stoppa här för en glass och hamburgare)
- Laugarvatn Fontana (besök Spa centret, geotermiska bad och bageri)


För mer inspiration, se vårt stora utbud av utflykter som du kan boka direkt hos oss!